Уникална гема откриха при разкопки в Никополис ад Иструм
Уникална гема откриха при разкопки в Никополис ад Иструм / DarikNews.bg
Уникална гема със скъпоценен камък откриха в Никополис ад Иструм
57528
Уникална гема със скъпоценен камък откриха в Никополис ад Иструм
  • Уникална гема със скъпоценен камък откриха в Никополис ад Иструм

Уникална гема със скъпоценния камък "тигрово око" откриха археолозите при разкопки в римското селище Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Находката е датирана от втората половина на ІІ век и е запазена много добре. Върху гемата има изображение на римското божество Гений, което извършва винен ритуал, съобщи ръководителят на разкопките доц. Павлина Владкова. Нейният екип е проучвал най-ранния строителен период на античния град, който обхваща ранния ІІ век - времето на императорите Траян, Хадриян до Антонин Пий.

Археологическият сезон в Никполис ад Иструм, който започна на 17 септември, завърши с още няколко ценни находки. Сред тях са козметична пръчка от слонова кост, използвана като дамски аксесоар за поставяне на кремове и помади, част от статуетка на Венера, глинени лампи и съдове. Открити са няколко екзагии (мерки за тегло) - три каменни и две бронзови. Едната от тях тежи 150 либри, което е приблизително 45 кг, обясни доц. Владкова. Според нея сградата, в която са открити мерките, е служила за контролна дейност на стоките, които са се продавали на градския площад.

За първи път при разкопки в Никополис археолозите се натъкват на част от железен меч и метални стрели, които свидетелстват за хунските нашествия от средата на V век. Археолозите са започнали да проучват и нов квартал, северно от площадния комплекс. Разкрита е площ с размери 15 на 10 метра, където са намерени и четири средновековни монети.

За разкопки в археологическия резерват, който е паметник със статут на изключителна държавна собственост, за пръв път държавата в лицето на Министерството на културата отделя средства  в размер на 30 000 лв., уточни доц. Павлина Владкова. До сега финансовото обезпечаване е правено или от музея във Велико Търново или чрез българо-британската археологическа експедиция, която работи в античния град и региона от 1985 г. С отпуснатите средства ще бъде подсигурена и охрана на обекта, която ще продължи до следващия археологически сезон. Всички находки вече са прибрани за консервация в музея във Велико Търново, допълни Владкова.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.