Плевнелиев: Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България
Плевнелиев: Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България / БГНЕС, архив
Плевнелиев: Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България
91696
Плевнелиев: Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България
  • Плевнелиев: Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България

Браншови организации подписаха днес споразумение с Министерството на образованието и науката за ефективно софтуерно образование, което да отговори на нарастващите потребности на икономиката. По думите на президента Росен Плевнелиев, под чийто патронаж е инициативата, индустриите на бъдещето и особено информационните технологии трябва да засилят позициите си в българското средно и професионално образование.

Дончев: Дуалното образование у нас е механизмът, който ще реши повечето проблеми на бизнеса

Според Росен Плевнелиев споразумението, подписано между бизнеса и образователното министерство, ще даде възможност на хиляди младежи да намерят своята успешна професионална реализация в бързо развиващия се сектор на високите технологии и да останат в България.

"Професионалното образование вече е приоритет. Никой няма правото да го поставя в ъгъла. Нито един младеж, който няма висше образование няма правото да се срамува. Не е срамно да нямаш висше образование. Една държава трябва да се срамува тогава, когато хората без висше образование не намират своята реализация. Тогава, когато младежката безработица е най-голяма сред тези, които завършват средното си образование и не могат да продължат. Една държава със сигурност трябва да се срамува когато броят на вишистите е по-голям от броя на завършващите средно образование. Средното образование е сърцето на бъдещия успех на България. Тогава, когато средното професионално образование намери своята реализация, тогава ще дойдат и повече фабрики", заяви президентът.

Кунева: По-добре с професия, гарантираща добра заплата, отколкото безработен с диплома

Подписването на това споразумение се очаква до доведе до повишаване конкурентноспособността на най-бързо развиващия се и печеливш отрасъл на българската икономика, посочи още президента Плевнелиев.