Нова коледна украса в центъра, пускат я на 5 декември
Нова коледна украса в центъра, пускат я на 5 декември / netinfo

Изцяло нова ще е коледната украса в центъра на Шумен. Това съобщиха днес на брифинг от администрацията. Нови ще са композициите на кръговото движение на Руски паметник, към подстъпите в Градската градина, както и на пешеходната зона до площад Кристал.

Част от миналогодишната украса пък ще бъде сложена на нови места в града. Така празнично ще грейнат светлини в кв. "Тракия", "Макак" и "Мътница".

Фирмата, която се занимава с празничното осветление, работи и върху украсата на Виена, отбеляза Десислава Златева. Подновяването на празничната украса е излязло малко над 78 хил. лв. на Общината.

Променена ще бъде и композицията на детския кът на площад "Освобождение". На 5 декември от 18.00 часа именно там официално ще бъдат пуснати празничните светлини в Шумен. В празничната церемония се очаква да се включат над 1000 деца, заяви зам.-кметът по културата Найден Косев.

Нова коледна украса в центъра пускат я на 5 декември
netinfo

За втора поредна година там ще бъдат поставени и три коледни елхи, чиито светлини също ще бъдат запалени тогава.

На следващия ден пък от 16 часа във фоайето на ДКТ "Васил Друмев" ще бъдат наградени дарители, подкрепили провеждането на различни събитията в общината.

На 12 декември ще бъде открит Коледния базар. 12 къщички, 6 шатри и открита сцена ще бъдат поставени край пл. "Освобождение".

На 15 декември в зала "Венета Вичева" на 12 декември хор "Бодра песен" и шуменската симфониета ще представят свок съвместен спектакъл. Началният час е 18.00.

Наградата "Спортист на Шумен" пък ще бъде връчена на 21 декември от 17.30 часа в Младежкия дом.

23 декември е денят, в който балетните школи от Шумен и симфоничният оркестър ще представят съвместна програма в ДКТ "Васил Друмев". Началото е от 18.00 часа.

На откритата сцена на пл. "Освобождение" ще бъде кулминацията на коледното тържество на 25 декември. В 11 часа там ще се съберат коледари от няколко фолклорни групи, които ще представят коледарски обичаи. Коледарите ще тръгнат от няколко места в града, а фолклорните лъчове ще се съберат на откритата сцена.

На 27 декември от 18 часа в Младежкия дом започва съвместния концерт на хор "Родни звуци" и Градския духов оркестър.

Гост-звезди ще има, но те ще участват в ролята на водещи, цялата празнична програма ще е дело на местни изпълнители, каза Найден Косев и допълни, че представянето на шуменските групи на различли форуми през годината е бил изключително добро. Той отбеляза, че тази година Общината е отделила 720 хил. лева за творческите колективи.

Новогодишната програма на 31 декември започва в 23.00 часа на откритата сцена на пл. "Освобождение". В него участие ще вземат различни изпълнители - от рок групи до ансамблите "Шумен" и "Мадара".