Живееща в Испания българка представя свои книги в Ловеч
Живееща в Испания българка представя свои книги в Ловеч / dariknews.archive

Българката Таня Иванова, която от дълги години живее в Испания, представя свои книги в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 3 ноември (четвъртък) от 17.30 ч., съобщават от там.

Таня е родена в София през 1972 г. Живее в Барселона (Испания) от 1995 г., където работи като преводач от български, руски и английски на испански и каталунски език. Председател е на асоциация „Къща Тракия, България в Каталуния" - организация с културен характер, чиито интереси са свързани не само с интеркултурния обмен между държавите и разпространението на българските обичаи и традиции, но и на древната тракийска култура, чиито наследници сме. Завършила е висше образование в Нов български университет, специалност „Древна балканистика - Тракология", и втора специалност „Приложна лингвистика и превод с испански език". Собственик е на къща за селски туризъм в Родопите.

Любознателна и неуморна пътешественичка, любителка е на фотографията и на литературата. Написва първото си стихотворение, когато е едва на осем години. Кореспондент е на български и на испански вестници и списания. Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюза на свободните писатели, на Съюза на литераторите в България и на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).

През 2011 г. излиза от печат романът й „Срещи с Лудия", написан на испански и преведен от самата нея на български език. През 2012 г. издава сборника с етюди „Споделена самота", също в превод от испански език. „Трансформация" е първата й стихосбирка, която включва произведения, написани между 1997-2009 г. Издадена е пред 2013 г. от собственото й издателство „Лунна светлина 13", заедно с втория й роман „Изневерявай".
„Нежност и страст" е втората й стихосбирка, която включва стихове от 2014 г. През същата година издава и още една стихосбирка - „Разстояние", където е и автор на корицата, и романа „Истинска любов на шега", написан съвместно с варненския автор Славян Йоргакиев.

През септември 2015 г. печели втора награда на 6-ия международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията" за стихотворението „В друго лято" от стихосбирката „Отворена врата към рая", издадена през април тази година, заедно със стихосбирката й на испански език със заглавие „Позволи ми да ти поговоря", която освен в печатен вариант е издадена и като аудио-книга. В момента работи върху поредната си стихосбирка - „Сладка отрова", и сборника с разкази „Спомени от сънищата".
В Испания книгите й са представяни в Генералното консулство на България във Валенсия, в Барселона, Мадрид и Тарагона. Предстои да бъдат представени в Българското посолство в Мадрид и в Българския културен институт в Лондон.

Таня е също и художник. Със свои картини е участвала в колективни изложби в Барселона, в Опорто (Португалия) и Стокхолм (Швеция). Организатор е на колективна изложба на испански и латиноамерикански художници в София, както и на колективна изложба на български художници в Барселона.