/ iStock

Наровете са изключително здравословни и ежедневната им консумация може да бъде мощно допълнение към вашата диета, отбелязва агенция "Фокус". Богат на антиоксиданти, витамини и противовъзпалителни съединения, нарът може да подобри здравето на сърцето ви, да подобри храносмилането, да се бори с възпаленията и дори да подпомогне функцията на кожата и мозъка.

Ето 10 ползи за здравето от ежедневната консумация на купа нар:

1. Богат на антиоксиданти

Наровете са богати на мощни антиоксиданти, особено пуникалагини и антоцианини. Тези съединения помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото, които могат да увредят клетките и да ускорят стареенето. Ежедневната им консумация подпомага клетъчното възстановяване и може да намали риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

2. Подобрява здравето на сърцето

Наровете помагат за намаляване на високото кръвно налягане, понижаване на LDL (лошия холестерол) и повишаване на HDL (добрия холестерол). Антиоксидантите в плода подобряват еластичността на артериите, намаляват натрупването на плака и подобряват цялостното кръвообращение. 

3. Подпомага храносмилателното здраве

Семената от нар осигуряват добро количество диетични фибри, които стимулират добрата функция на перисталтиката и подобряват здравето на червата. Фибрите също така подхранват добрите чревни бактерии, което е от съществено значение за балансиран микробиом и по-добро храносмилане.

4. Противовъзпалителни свойства

Наровете имат силни противовъзпалителни ефекти благодарение на пуникалагините и други полифеноли. Хроничното възпаление е свързано със състояния като артрит, затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Ежедневната консумация на нар може да помогне за намаляване на възпалението и свързаните с него симптоми като болки в ставите и скованост.

5. Подобрява здравето на кожата

Антиоксидантите в наровете предпазват кожата от оксидативно увреждане и преждевременно стареене. Те подпомагат производството на колаген и спомагат за поддържане на хидратацията и еластичността на кожата. Редовният прием може да доведе до по-чиста, по-млада на вид кожа и дори може да помогне за избледняване на белези от акне.

6. Подобрява имунитета

Наровете са богати на витамин C, който укрепва имунната система. Те също така съдържат антивирусни и антибактериални съединения, които помагат на тялото да се бори с често срещани инфекции, особено по време на сезонни промени.

7. Подпомага здравето на мозъка

Полифенолите в нара могат да помогнат за подобряване на паметта и предпазване от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Проучванията показват, че редовната консумация може да подобри когнитивните функции и да намали оксидативния стрес в мозъка.

8. Помага за контрол на теглото

С ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри семената от нар са чудесна закуска за отслабване. Те ви карат да се чувствате сити по-дълго, намаляват апетита и подпомагат метаболизма. Естествената сладост също така задоволява апетита ви за сладко по здравословен начин.

9. Подобрява кръвообращението

Нарът помага за разреждане на кръвта и предотвратяване на образуването на съсиреци, което подобрява доставянето на кислород и хранителни вещества в цялото тяло. Тази подобрена циркулация подпомага енергийните нива и възстановяването на мускулите.

10. Може да предотврати появата на рак

Предварителни изследвания показват, че наровете имат противоракови свойства, които могат да забавят растежа на раковите клетки на простатата и гърдата. Антиоксидантите в тях потискат възпалението и инхибират разпространението на вредни клетки, което прави ежедневната им консумация проактивна стъпка за дългосрочно здраве.

ИА Фокус