Еколози протестираха с призив „Долу ръцете от българската природа”
Еколози протестираха с призив „Долу ръцете от българската природа” / снимки: БГНЕС
Еколози протестираха с призив „Долу ръцете от българската природа”
60921
Еколози протестираха с призив „Долу ръцете от българската природа”
  • Еколози протестираха с призив „Долу ръцете от българската природа”

Пореден протест на природозащитни организации се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна и Трявна с призив "Долу ръцете от българската природа".

Граждани изказаха несъгласието си със законодателните промени в страната. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява да се предприемат незабавно конкретни стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие.

Повече от 500 протестиращи излязоха в София. Те се събраха пред паметника „Патриарх Евтимий". Протестът прерасна в шествие, което приключи пред сградата на парламента.

По-рано от коалиция "За да остане природа в България" предложиха шест стъпки, които властта да предприеме в защита на обществения интерес. Сред тях е искането Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горския поземлен фонд, върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа НАТУРА 2000 по Черноморското крайбрежие до изготвянето на цялостна визия за развитие на Черноморието. Природозащитните искат още новите разпоредби на управляващите да включват и категорична забрана на новото строителство в териториите, попадащи в ивица с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове. Настояват още в срок от месец Министерството на земеделието и храните и прокуратурата да развалят всички сделки с държавни имоти, сключени след 1 януари 2008 г. на територията на дюни.

Еколози протестираха с призив Долу ръцете от българската природа
netinfo

Константин Иванов от коалиция "За да остане природа в България": „Нашите искания са да бъдат обявени 19-те защитени зони от НАТУРА 2000 по Черноморското крайбрежие, които се знае къде трябва да бъдат, но досега Министерството на околната среда и водите не ги е обявило със заповеди. Това се използва, за да могат да продължат да бъдат застроявани на парче. Искаме да се работи в посока създаване на парк „Българско Черноморие". Това беше и по искане на граждани. Паркът да включва все още незастроените дюни и плажове по българското крайбрежие. Не на последно място искаме в срок до три месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството да осигури реалното прилагане на Закона за Черноморското крайбрежие, така че да бъдат определени на кадастралните карти дюните в Зона А и Зона Б. В момента те не са отразени и на всеки, който иска да ги застроява, се казва, че там няма дюни".

„С промените в законите, които министерствата предложиха, те преповтарят стари забрани, които ги има в момента, но очевидно не се спазват. Пред българското Черноморие продължава да стои проблемът с това, че някой иска да строи дори там, където не би трябвало да може да го прави. Ако се наложи, ще има още протести, но трябва да сме наясно, че колкото и да е застроено Черноморието, трябва да се сложи някакъв край, да има поне някакво ограничение на определените за това места", добави Константин Иванов.

Природозащитните се активизираха за нови протести след като избухна скандалът с препродадените 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Подпис под документите за продажба в края на миналата година сложи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и само за ден имотът беше препродаден на близо четири пъти по-висока цена.