Бракуват 15 000 дози Pfizer в града
Смъртността от COVID-19 в област Ямбол се е увеличила повече от два пъти и половина през последния месец. Починалите от началото на септември до момента са 37 души, а през август - 14 души, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева.

През последното денонощие са регистрирани два смъртни случая, новозаразените са 37. Активните носители на инфекцията към момента са 784, от тях - 84 са хоспитализирани. На този етап в трите болници в областта има достатъчно свободни легла.

Осем паралелки ученици и две групи от детски градини са поставени под карантина, но броят на заболели учители и деца непрекъснато се увеличава, казаха от РЗИ - Ямбол.

В Ямбол: С коронавирус са трима ваксинирани с две дози

Заболеваемостта на 14 - дневна база е 403.5 на 100 000 души. Областта остава трайно в червената зона по разпространение на коронавирус. "Заболеваемостта не спада и не се покачва, наблюдава се плато, но Ямбол е близо до тъмночервената зона", каза още д-р Калчева.

От началото на пандемията в Ямболска област диагностицираните с коронавирус са 8377, излекуваните - 7207, а починалите вследствие на инфекцията - 386 души.

До дни ще бъдат бракувани 15 000 дози "Пфайзер" в Ямбол, тъй като срокът на ваксините изтича на 30 септември, обясни д-р Радостина Калчева. По думите й интересът към ваксинация в региона е изключително слаб. Поставените вчера ваксини са около 100, което е нищожен брой за цялата област. Трета доза засега са заявили само по-възрастни медицински лица. Бустерните ваксини ще се поставят в имунизационния кабинет в здравната инспекция.

Със завършена имунизация е около 16.5 процента от населението на областта. Ямбол е "на опашката" по ваксинации в страната - на 23-то място от 28-те области.
БТА