Причината са неразплатени задължения за 550 000 лева
Хиляди жители на Ямбол и 18 села около града са застрашени от 1 февруари да останат без вода.

"Причината са неразплатени задължения за 550 000 лева на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) към доставчици на електроенергия. Ако сумата не бъде погасена в най-кратък срок, ще бъде спряно електрозахранването и работата на четири ключови помпени съоръжения в региона, както и на градската пречиствателна станция за отпадни води", съобщи пред журналисти управителят на ВиК инж. Стоян Радев.

Режим на тока в няколко населени места у нас заради високите цени (ВИДЕО)

По думите му с проблема е запознат и "Български ВиК холдинг". Очаква се задълженията за октомври и ноември миналата година да бъдат платени с поемане на банков заем, който обаче вероятно няма да е еднократен.

"ВиК очаква и рекордно висока сметка за декември. Дружеството е изправено пред фалит през следващите месеци заради шоковото поскъпване на цените на електроенергията на свободния пазар", каза управителят му инж. Радев.

Той допълни, че сметките за ток на водното дружество са нараснали три пъти през последните няколко месеца, а компенсациите от страна на държавата са недостатъчни. През август 2020 г. фактурираната ел. енергия е била 250 000 лева, а последната сметка е 750 000 лева.

"През миналата година ВиК е натрупало и загуби в размер на 2,6 млн. лева, като по-голямата част от тях са от разходи за електричество. Предвидените в бизнес плана 2 млн. лева за ток са се увеличили до 4 млн. лева годишно", подчерта инж. Стоян Радев.
БТА