/ iStock/Getty Images
С празнично шествие в Ямбол ще бъде отбелязан 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. В него ще се включат деца, бивши и настоящи учители от детските градини и училищата, както и представители на читалищата и културните институти, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

В Ямбол организират възстановка на килийно училище по повод 24 май

Шествието ще потегли от двора на Факултет „Техника и Технологии“ в града при Тракийския университет в Стара Загора, където по-рано ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще се състои церемония за връчване на наградите на община Ямбол в областта на образованието и културата. Празничната процесия ще премине през улиците на града до Културно–информационния център „Безистен“, чиито врати ще бъдат отворени с вход свободен за посетители.

Пред „Безистена“ ще бъде открита изложбата „Животворящата сила на буквите“, която се организира от две ямболски училища – Природо-математическата гимназия „Атанас Радев“ и Профилираната гимназия „Васил Левски“. Ученици ще покажат свои творби с образите на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици, княз Борис Покръстител и цар Симеон Велики, както и символите на глаголицата и кирилицата.

По случай празника хорове и вокални групи, с диригент Весела Пастърмаджиева и солист – тенорът Георги Динев, ще изпълнят заедно химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ на открита сцена пред Народното читалище „Съгласие – 1862“ на централния площад на града.
БТА