В Ямболска област е отчетен рекорден брой на заразени с COVID-19 деца от началото на пандемията.

Вероятно още утре областта ще влезе в тъмночервената зона по разпространение на заразата. Към момента двуседмичната заболеваемост е 499 на 100 хил. души, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева.

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 стигна 740 на сто хиляди души (КАРТА)

Само вчера са поставени под карантина близо 140 деца от четири паралелки в три училища и четири групи от две детски градини, заради положителни проби на ученици и непедагогически персонал.

Днес са потвърдени с PCR тестове резултатите на още трима ученици и класовете им са карантинирани. Заразени са общо 39 деца към момента, като от тях са хоспитализирани шест - две са под едногодишна възраст. Те са приети в болници в Сливен и Стара Загора, тъй като областната болница "Св. Пантелеймон" все още няма ковид сектор.

Заболелите през последното денонощие са 47 души. Вирусоносителите в областта са 695, от които в болници са приети 84 души. Свободни са 75 ковид легла от общо 121 разкрити.

Под карантина са поставени 983 души - контактни на заболели и завърнали се от чужбина. До момента няма доказан случай на варианта "Омикрон" в Ямболска област. Изпратени са нови 27 проби са секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести.
БТА