Кметът Златко Живков подписва анекса.
Кметът Златко Живков подписва анекса. / Община Монтана
Анекс за увеличение на заплатите на педагозите с различни квалификационни степени в средното образование подписа кметът на Община Монтана Златко Живков, заедно с представители на работодатели и синдикати. Анексът е към вече подписания през миналата година колективен трудов договор. С него се регламентират на местно ниво държавните промени.
С 25 лева повече месечно ще получават педагозите пета степен, с 30 лева – четвърта, с 35 лева – трета, с 65 лева втора и с 80 лева преподавателите с първа квалификационна степен.

Така при едно училище от порядъка на ІІ средно училище „Никола Вапцаров” в Монтана, в което учат 462 деца, преподават 42 учители, с 12 души помощен персонал, общото увеличение на заплатите на месец ще бъда с около 3 500 уточни директорът на училището Елка Илчева. Тя сложи своя подпис на анекса от името на Съюза на работодателите в образованието. За да бъде по-ясно тя уточни, че стартовата заплата на учител, който сега започва професионалната си кариера и учител с 10-годишен стаж е една и съща – 660 лева. Това е петата професионална степен. На учителите с над 10-годишен стаж или с четвърта степен, заплатата е само с 25 лева повече - 685 лева. Въпреки това увеличението е предизвикателство за училищните бюджети, които се формират на база на утвърдени държавни стандарти за издръжка на един ученик, коментира Илчева.

Другият нов момент в колективния трудов договор е броят на брутните заплати, полагащи се при пенсиониране. С анекса педагогическите специалисти, работили последните 10 години преди пенсионирането си при един и същ работодател в сферата на средното образование, ще получат по 10,5 брутни заплати, а непедагогическите специалисти – по 8,5 брутни заплати.