Дискусиите по време на конференцията във Враца.
Дискусиите по време на конференцията във Враца. / Областна администрация Враца
Идеята във Враца да бъде изграден свръхмодерен медицински център бе обсъдена във втория ден от конференция, която се проведе в града. Домакин на събитието е Областната администрация във Враца, а организатори са Българска стопанска камара и Фондация „Конрад Аденауер“ – България. Идеята за модерния медицински център във Враца бе обсъдена по време на дискусия на тема „Индустриалната революция и дигитализацията – нови възможности за сдружаване на науката, индустрията и здравеопазването“. На нея представителите на академичните и изследователските среди представиха концепцията за изграждане на Център за диагностика, превенция и лечение на рака на щитовидната жлеза, определиха целите, дейностите и структурата, научните работни пакети, възможната апаратура и научния екип.
 
„Ще приемем опита на колегите от Виена и метода им на работа, апаратура и иновации, за да изградим във Враца свръхмодерен Център, който има единствено във Франция. Изграждането му ще даде възможност на повече от 1 млн. българи, страдащи от рак на щитовидната жлеза, да бъдат лекувани в България“, заявиха от Института за изследване на населението и човека към БАН.
 
Следващата среща на екипа по проекта е с ръководството на Медицинския университет в София.
 
Темата на двудневната конференция, която се проведе във Враца, бе „Индустрия 4.0 и предизвикателствата пред здравеопазването – немският опит, практики и пилотни решения“. По време на дискусиите бяха набелязани мерките и действията за изготвяне на проект за изграждане на Регионален център в Северозападна България, с който да се кандидатства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Схемата по оперативната програма разполага с бюджет от 110 млн. лева и ще  бъде отворена до края на тази година. Регионалният център ще е в подкрепа на индустриите за здравословен начин на живот.