Зам. областният управител Б. Банчев: „РИОСВ и Гражданска защита са гарант за безопасността на цистерните със серовъглерод
Зам. областният управител Б. Банчев: „РИОСВ и Гражданска защита са гарант за безопасността на цистерните със серовъглерод / Областна администрация Враца

Във връзка с публикации в медиите заместник областният управител Борислав Банчев инициира среща с инж. Христо Христов, временно изпълняващ длъжността директор на РИОСВ- Враца и инж. Даниел Милков, началник на група „Планиране и превантивна дейност“ към ОУПБЗН Враца. На срещата бе изяснено, че не става въпрос за цистерни със сероводород, а серовъглерод.

Системата за производство на серовъглерод от 2002г. е собственост на „Камибо“ ООД – ТП „Хименерго“. Количество на серовъглерода е около 100 тона и се съхранява в 2 метални цистерни в железобетонен басейн под вода. Цистерните не са корозирали, поради осигурения 30 см. воден слой над, което ги предпазва от достъпа до кислород. Инсталацията е консервирана и няма производствен процес. Поддържа се от ограничен брой служители на предприятието, с цел поддръжка и мониторинг на неработещите съоръжения. Газоснабдяването и водоподаването са спрени и пломбирани.

Ежегодно, със заповед на министъра на околната среда и водите (чл. 157а от Закона за опазване на околната среда и чл. 14 от Наредба за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и за ограничаване на последствията от тях), се извършва проверка от междуведомствена комисия с представители от РИОСВ- Враца, Дирекция „Инспекция по труда“ -Враца, ОУПБЗН и община Враца. За настоящата година през месец май е извършена такава проверка като не са констатирани нередности по съхраняването на наличното количество серовъглерод.

Ежегодно два пъти в годината служители от ОУПБЗН Враца извършват проверки на предприятието по аварийното планиране. Резултатите от последните проверки са, че има изготвен и утвърден от ръководителя на предприятието план за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари.

От извършените проверките на комисиите при така създадената организация и изпълнение на нормативните изисквания, няма опасност за персонала на предприятието, населението и околната среда.