/ iStock/Getty Images
За пета поредна година във Видин се проведе музикално-образователната програма "Фортисимо в клас", предава БТА.

Община Видин отново се включи в Европейската седмица на мобилността

Новаторският метод на работа с ученици е на цигуларя Хари Ешкенази. Под надслов "И нека музиката бъде с нас" започна поредното издание на програмата "Фортисимо в клас" с ученици от Oсновно училище "Любен Каравелов".

"Много сме щастливи, че ще имаме възможността да се запознаем с известен български цигулар какъвто е Хари Ешкенази", казаха децата от 4-а клас. "В час по музика ще ни гостува един от най-известните цигулари и за нас това е много вълнуващо. Много се надяваме и ние да опитаме да свирим на цигулка", споделяха децата един през друг.

В рамките на проекта учениците от четвърти, пети и шести клас ще имат възможност в поредица от часове по музика да се срещнат и общуват с професионални музиканти - все млади хора.

За да им станат интересни Вивалди, Бах или Моцарт, е измислена богата забавна и образователна програма, разказа директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев.

Кметът на Видин поздрави учители и ученици с откриването на новата учебна година

Така, привличайки вниманието на децата и чрез различни игри, те постепенно ще бъдат отведени до самата класическа музика, споделя идеята на "Фортисимо в клас" Кръстев.
Цигуларят Хари Ешкенази заяви, че неговата мисия е да покаже на децата, че има такъв тип музика, защото е сигурен, че много от тях не са гледали на живо как някой свири класическа музика.

Обичам да разказвам за цигулката и за нейното устройство, искам по някакъв начин да събудя интереса към такъв тип изкуство, отбеляза Ешкенази. Той допълни, че според него на децата им е много интересно.

"Надявам се това да им остане за цял живот, защото знам, че резултатът е дългосрочен и резултатите от тези уроци се виждат след време", каза цигуларят. 
БТА