Всеки трети проект за внедряване на иновации в предприятия е от Врачанско
Всеки трети проект за внедряване на иновации в предприятия е от Врачанско / БГНЕС архив

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и областният управител на Враца Малина Николова дадоха старт на Информационната кампания по представяне на процедурата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 днес във Враца. На срещата присъстваха заместник областният управител Ирина Иванова, Ивелина Пенева - директор на главна дирекция ЕФК, кметът на община Враца Калин Каменов, представители на министерството, бизнеса и потенциални бенефициенти.

Целта на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на малките и средните предприятия за насърчаване и изпълнение на мерките за енергийна ефективност, устойчив растеж и конкурентоспособност.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 90 млн. евро.

В съответствие със Споразумението за партньорство по Оперативната програма, е предвидено прилагане на териториалния подход за целенасочена подкрепа за Северозападния регион. Приоритетната подкрепа на проекти, изпълнявани на територията на Северозападния район цели да предостави възможности за интервенции, водещи до намаляване на интензивността на икономическите проблеми, поясни по време на срещата министър Лукарски. По думите му, приоритетната подкрепа се прилага при разработването на условията за кандидатстване на процедурите по "Иновации и конкурентоспособност", като в критериите за оценка е предвидено регионално приоритизиране на проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране.

По приключилата вече процедура за внедряване на иновации в предприятията са подадени 166 проектни предложения от предприятия, които заявяват място на проекта в Северозападния район или около 30% от всички подадени проекти. По процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия са подадени 363 проектни предложения или близо 42% .

 

По процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия, която е вече в процес на изпълнение, са сключени договори с 61 предприятия с проекти от региона. Това са 13% от всички сключени договори, отбеляза министър Лукарски.