В цялата област Враца има само две лицензирани лаборатории, които имат право да получават безплатни тестове и да осигуряват зелен сертификат.

Делят на график ваксинирани и неваксирани служители в Дом за стари хора във Враца

Все още обаче въпросните тестове не са осигурени. Причината - незавършена обществена поръчка. Регионалната здравна инспекция има готовност да закупи известни количества, за да компенсира времето, за което Здравното министерство ще успее да реализира обявената поръчка, предава NOVA.

На едро от доставчик цената на най-евтините тестове е между 10,50 лв. и 14,80 лв. А желаещите да се изследват в момента плащат 90 лева за PCR и 30 лева за антигенен. Докато безплатните тестове бъдат доставени в лабораториите, неваксинираните служители, дори в общинските институции, ще трябва да ги плащат от джоба си, както на практика се случи и днес.

Удължават срока на сертификата за преболедуване (ВИДЕО)

Най-висока в област Враца е заболеваемостта в община Роман, където цифрите сочат 838 на 100 хиляди души за 14-дневен период. Следват община Мездра, където е 805 и Враца със 722 на 100 хиляди.

Изключително ниска е в една от най-бедните общини - Борован, където за двуседмичния период има регистрирани само 59 на 100 хиляди души. Област Враца като цяло е с малко над 500 заразени на 100 000 т.е. малко по-ниски нива в сравнение с националния показател.
nova.bg