/ Община Враца
Кметът Калин Каменов връчи свидетелства на първите 6 учители, преминали обучение за работа по метода Монтесори. „Обучението по метода Монтесори е инвестиция в децата. Те ще бъдат по-подготвени, по-отговорни и по-уверени в себе си, когато продължат образованието си в училище“, каза Каменов и допълни, че Враца е първа в Северна България по въвеждане на метода Монтесори в детските градини.

Пътят от иновативната идея до иновативното училище

На връчването присъства още и Христо Чукурлиев - директор на Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение в Нов български университет, който заяви, че Враца е втората община в България, която подкрепя метода Монтесори и го въвежда в детските градини.

Дадоха годишни стипендии на деца от Враца

Приветствие към присъстващите отправи и Ренета Венева - обучител от Нов български университет. „Имате подкрепата на своите семейства, на колегите си и на община Враца. Бъдете смели и работете с кураж и сърце с децата“, допълни Венева.

Връчване на дипломи
netinfo

Първите педагози с дипломи Монтесори са преподаватели в детските градини „Слънце“, „Щастливо детство“ и „Славейче“. Обучението бе проведено в периода март - септември 2018 г. и се осъществява от Нов български университет по специално разработена учебна програма, като партньори в реализирането на проекта са привлечени квалифицирани български специалисти, притежаващи международна диплома от AMI (международната Монтесори Асоциация).

Връчване на дипломи
netinfo


В момента, по метода Монтесори се обучава втора група от 20 педагози от Враца, като в нея влизат и двама учители от детски градини в Бяла Слатина и Козлодуй. Обучението за професионалната квалификация се осъществява от септември 2018 г. до юни 2019 г.

По метода във Враца вече се работи в групи в детските градини „Европейчета“ и „Славейче“, а от януари и в „Щастливо детство“ и „Слънце“. Методът Монтесори е основан на практическите наблюдения и на научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател. Иновативното обучение се прилага успешно повече от 100 години в цял свят.