Врачанските лекари - с електронен подпис
Врачанските лекари - с електронен подпис / netinfo

Половината от лекарите във Врачанска област вече работят с електронен подпис, съобщават от Регионалната здравноосигурителна каса. През месец юни 96% от общопрактикуващите лекари във Врачанско са преминали на електронно отчитане на медицинските документи.

Изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ, които се отчитат на електронен носител са 36%, а над 40 на сто от тях са опростили отчитането на извършените от тях медицински дейности, като са въвели елекронен подпис. С въвеждането на електрония подпис отпада необходимостта от представяне на амбулаторни листове, като се запазва възможността за отстраняването на технически грешки в медицинските документи на място в РЗОК от съответните длъжностни лица, които проверяват валидността на подписа.

През изминалия месец лекарите контрольори и финансовите инспектори на РЗОК-Враца са проверили 6  аптеки в общините Оряхово и Бяла Слатина и 6  лечебни заведения за болнична помощ в градовете Оряхово, Бяла Слатина и Враца.

При аптеките са констатирани неспазване на указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК за отпускане на частично или напълно заплатени лекарствени продукти за домашно лечение и изписване на медикаменти от едно и също международно непатентно наименование за повече от 1 диагноза. При проверките на болниците е установено неспазване на индикациите за хоспитализация на пациенти по клинични пътеки, непълен обем от медицински дейности по договорената клинична пътека и пропуски във воденето на медицинската документация.

През юли постъпилите в РЗОК-Враца суми от наложени санкции на договорни партньори са в размер на 12 724 лв., а възстановените от лекарите неправомерно получени суми са 22 479 лв.