Врачанският панаир – с нова визия и кауза
Врачанският панаир – с нова визия и кауза / Община Враца

Известният готвач и тв водещ Ути Бъчваров ще е една от гост-звездите на започващия утре Врачански есенен панаир.  Поредното издание на панаира ще върне гостите му към това, което е бил преди 128 години – тържище на местни занаятчии, производители и търговци, обяви кметът Калин Каменов. „От няколко месеца обмисляме как да променим панаира, изпратихме покани за участие към много местни фирми, но заради досегашната визия - те отказаха. Знаем, че няма да променим всичко още от първия път, но се надяваме постепенно да успеем.“, сподели Каменов.

Заради това почти всички участници в съпътстващите музикални прояви ще са врачани – Драго от „Фамилия Тоника“, Юри Крумов, „Скандал“… Първата вечер на откриването ще пее Валя Балканска, а проявата ще бъде закрита с изпълнение на Берковската духова музика.

В събота Ути Бъчваров ще приготви традиционното за този край пиле лютика в 500 порции, които ще бъдат раздадени на присъстващите. Освен него, всяка вечер читалища от общината ще представят местни постни ястия и баници, които също ще бъдат раздавани на хората. За порциите няма да се плаща, но наоколо ще има касички, в които всеки желаещ ще може да отдели колкото прецени за благородната кауза – ремонт на врачанското родилно отделение.

Врачанският панаир  с нова визия и кауза
netinfo

„То изглежда наистина плачевно, знам че държавата едва ли ще ни помогне със средства за ремонт, затова решихме да не чакаме неволята, а сами да си помогнем. Вместо врачанските майки да раждат тук те търсят варианти да раждат в други градове. Това е толкова болно и несериозно. Не трябва да търсим обяснения как да не стане един ремонт, а обратното – как да се случи“, коментира още Каменов. Той се надява до края на годината да се съберат пари за належащото обновяване на отделението. В момента се прави точна преценка на необходимите строително-монтажни дейности и парите, които ще трябват за това.

Каменов сподели и проблемът, които общината има в момента с търговци, не обявили желанието си да участват в панаира, но въпреки това запазващи терени на място. „Пристигат през последните три дни с каравани, фургони, буквално идват, забиват копието и казват „Ние ще сме тук“! При условие, че има изготвен план от главния архитект“.

Каменов бе категоричен, че ред на панаира ще бъде въведен.