Врачани държат да се чуе думата им и на референдума
Врачани държат да се чуе думата им и на референдума / Дарик Враца - архив

Излязоха първите данни от избирателната активност във врачанска област. За президент и вицепрезидент вече са гласували 21 704, което е около 13 % от имащите право на глас. Почти толкова са и хората, които са решили да отговорят на въпросите от референдума. До 10 ч. за референдума са гласували 19 732-ма, т.е. 11.82 % от избирателите.

До 10 ч. най-висока е била избирателната активност от областта в община Криводол, където за президент и вицепрезидент са гласували 19.02 %, а на референдума – 17.12 %. Най-малко избиратели са отишли до урните в община Враца – 10.24 % са дали своя вот за президент, а 9.32 % за референдум.

От началото на изборния ден в Районната избирателна комисия са постъпили два сигнала. Единият е за това, че политически представител за националния референдум не е бил допуснат до избирателната секция в Бели извор. Другият – че гласоподаватели се извозват до изборните секции в с. Селановци със служебен автомобил. До минути Районната избирателна комисия ще излезе с решение по втория сигнал. Оказало се е, че в община Оряхово има заповед този автомобил да се ползва за граждани, които са трудно подвижни и искат да гласуват. Проверката по другия сигнал продължава.