Гласуването става бавно, въоръжете се с търпение
Гласуването става бавно, въоръжете се с търпение / Дарик Враца - архив

Всички, които са решили днес да отидат до урните, за да упражнят своето право на глас и да изберат президент и вицепрезидент на България или да изкажат мнението си по въпросите на референдума, трябва да се въоръжат с търпение. Защо? Защото дори при липсата на чакащи, гласуването продължава около 10-тина минути.

Как протича гласуването? При влизането в изборното помещение трябва първо да откриете коя е вашата секция, където ще гласувате за президент. Нареждате се на тази опашка, за да изчакате да ви дойде реда и когато това стане предавате личната си карта, от където член на СИК записва вашите данни в избирателния списък. Ако искате да участвате и в референдума, вземате личната си карта, и се нареждате на втора опашка, където във втори списък записват данните ви. След това вземате двете бюлетини – за президент и вицепрезидент, и за рефередума. Влизате в тъмната стаичка, за да попълните своя вот, като бюлетината от референдума поставяте в плик, който са ви дали предварително.

След излизането от тъмната стаичка пускате в урна своя вот за референдума. Отново се редите на опашката със списъка с имената на хората, гласували за референдума, където е останала личната ви карта, за да се подпишете и да си я вземете. След това отивате на другата опашка, където е списъкът с гласувалите за президент и вицепрезидент. Там също се подписвате и след това пускате в урната бюлетината за президент и вицепрезидент. Не е сложно, но определено изисква време.

Колкото и да е това време обаче, то със сигурност е най-важното ви време като гражданин за последните пет години. Днес България избира своя президент и кой ще е той решаваме всички ние. Така че не се отказвайте – гласувайте!