/ Община Враца
за дядо Анко
95668
за дядо Анко
  • за дядо Анко
Преди броени минути беше сложен край на дългата сага със съдбата на последния файтон, направен по оригинални скици от фабриката на Мито Орозов и изработен от неговия ученик дядо Анко Анков от с. Косталево.

В съда частният съдебен изпълнител Цветелина Дахлева направи публична продан, на която се яви само един кандидат-купувач – Община Враца. Оценката на файтона бе 12 419 лева, а търгът започна от 75 % от тази цена, което е 9 314 лева. Цената, която предложи Община Враца бе 10 940 лева. На тази цена файтонът бе продаден.

За да стане обаче той окончателно собственост на общината трябва да се изготви и да влезе в сила постановление за възлагане и то да не бъде обжалвано от собственика на файтона – дядо Анко.

Той обаче със сигурност няма да обжалва, защото с продажбата се осъществява голямата му мечта – файтонът да остане за Враца и врачани.

Парите, които ще плати Община Враца за него, ще бъдат дадени на майстора Анко Анков и с тях той ще се разплати с клиента Методи Кирков, поръчал файтона и впоследствие отказал се от него. Очаква се митоорозовият файтон да стане част от туристическите атракции на Враца.

С този акт кампанията на трите медии – Дарик, Зов нюз и Конкурент, за спасяването на файтона на дядо Анко, се увенча с успех.  

В звуковия файл - един от репортажите за дядо Анко.