Срещата с кмета на Видин.
Срещата с кмета на Видин. / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков днес прие главния секретар на Организацията на евреите „Шалом“ Йосиф Меламед,  София Коен – председател на Централен израилтянски духовен съвет и представители на Регионалната организация на евреите  "Шалом"-Видин. На срещата присъства също и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. По време на разговорите още веднъж бе изразена подкрепата от страна на ръководството на „Шалом“ и решението на Общото събрание на Организацията, от 9 март тази година, да бъде дарена в полза на Община Видин Синагогата, за което вече има и решение на Общински съвет Видин за приемане на дарението.

„Основното задължение на Общината е да възстанови тази емблематична за всички видинчани сграда. Подобен акт се осъществява за първи път в историята на еврейската организация. Това е един голям успех, който постигнахме за всички наши съграждани“ – заяви видинският кмет. Бе изразена общата готовност за съдействие при организиране на събития и мероприятия в сътрудничество между Община Видин и Организацията на евреите в България „Шалом“. 
 
Представителите на „Шалом“ изказаха личната си благодарност към кмета на общината за незабавната му реакция в почистването на еврейския Паметник на благодарността, пострадал от вандалски акт миналата седмица.

След срещата Огнян Ценков и гостите поднесоха цветя на Паметника, поставен в знак на благодарност към българския народ,  спасил своите евреи по време на Втората световна война.