Паметникът във Видин
Паметникът във Видин / Община Видин
„Това е възмутително и недопустимо деяние“ – заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков по повод оскверняването на паметника до Стамбол капия, поставен в знак на благодарност за спасяването на евреите у нас по време на гоненията им през Втората световна война.    Ценков изрази увереността си, че компетентните органи ще установят истината и извършителите на вандалския акт, след който паметникът на благодарността осъмна с изписани върху него надписи на верска основа. Още преди обяд служители на общината отстраниха нанесените щети.
Кметът на Видин припомни историческите факти, като отбеляза, че в града в онзи период са живели около 1200 евреи и няма пострадали, благодарение на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани, които не са допуснали нито един да бъде изпратен в немски концентрационен лагер. Затова потомците на тези евреи, които живеят в Израел, са поставили паметника в знак на благодарност. Всяка година, когато се отбелязва Деня на Холокоста – 10 март, се поставят цветя пред монумента.
  

Паметникът във Видин
Община Видин


Огнян Ценков заяви, че Видин се слави от векове със своята етническа толерантност и според него това е провокативен акт, който цели напрежение и противопоставяне. Той допусна възможността вандалската проява да е насочена срещу общината, тъй като през изминалата седмица имаше също инцидент – стъклата на централния вход на административната сграда бяха изпочупени през нощта. Видинският кмет коментира, че са зачестили нападките и в социалните мрежи. Всички тези неща обаче няма да спрат развитието на общината, която прави много нови положителни промени, сред които откриването на филиал на Русенския университет, провеждането на Първи фестивал за опера и балет, на първи ретро парад на автомобили, поемане управлението на крепостта „Баба Вида“ и не на последно място – дарението на Синагогата от организацията на евреите „Шалом“ и др. 
 
Община Видин