Трифон Зарезан
Трифон Зарезан / Община Видин
Спазвайки народната традиция и с много настроение жителите на село Антимово отбелязаха Трифон Зарезан. Гости на празника бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Асен Флоров, за да изпълнят обичая „зарязване на лозите”. Началото даде видинският кмет, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и се напълнят бъчвите с хубаво вино. След него лозовите пръчки отрязаха Венци Пасков, кметът на селото Северин Петров, стопанинът на къщата и други.

Трифон Зарезан
Община Видин

В ролята на Стария Трифон бе Захари Петров, който повери отговорността за отглеждането на лозята на Новия Трифон – Венелин Маринов. След като почетоха традицията, жителите на Антимово се събраха на обща трапеза. Огнян Ценков изрази пред тях радостта си, че присъства на такъв чудесен празник и благодари за посрещането. Той отбеляза, че Антимово е едно от селата, в които хората са много обединени. „Заедно сте в празници, заедно сте и в трудни моменти, които успявате да преодолеете” – каза той. Кметът на общината припомни, че при първа възможност ще започне асфалтирането на улици в селото, като за тази цел са заложени средства в капиталовите разходи на Община Видин и бюджет 2017 е приет: „Това ще бъде една от първите задачи, които ще изпълним тази година, както съм обещал и на вашия кмет”.

Трифон Зарезан
Община Видин

Огнян Ценков връчи поздравителен адрес по случай празника Трифон Зарезан. „Приветствам ви за това, че всяка година възраждате традицията на този хубав български празник и почитате народните обичаи. Пожелавам на тези, които се занимават с лозарство, да се радват на една успешна и плодородна година, а трудът им да бъде щедро възнаграден! Нека празникът на Св. Трифон донесе прекрасно настроение и благополучие в домовете на хората от Антимово. Бъдете здрави и празнувайте заедно много дни занапред!” – пише в него.

Трифон зарезан
Община Видин