/ ThinkStock/Getty Images
Откриха над 120 хил.лв., закопани в саксия
В началото на 2018 г. в РУ Лом е постъпила информация за лица, осъществяващи лихварска дейност на територията на полицейското управление. След редица оперативно-издирвателни мероприятия е проведена специализирана полицейска операция с участието на служители от групите за противодействие на общата и икономическата престъпност и служители от териториална полиция в РУ Лом. 

На 27.03.2018 г. в 07,30 ч. са извършени претърсвания на 3 адреса в гр. Лом, с. Комощица и с. Василовци. В частен дом в кв. ,,Момин брод" в крайдунавския град, обитаван от А.Р./41 г./, криминално проявен и осъждан, в 3-литров стъклен буркан, закопан в саксия с посадено отгоре растение, е намерена сумата от 60 850 лв. и 29 865 евро. Открити са още множество документи, уличаващи А.Р. в извършване на незаконна лихварска дейност. От жилището са иззети паричните суми и документи, преносим компютър, тестер за банкноти и 2 мобилни телефони със сим-карти. В двора на стопанска постройка в непосредствена близост до кв.,,Момин брод", стопанисвана от А.Р., е открит лек автомобил „Фиат Стило” с монтанска регистрация, собственост на жител на с. Трайково, общ. Лом. За автомобила са намерени данни, че е оставен в залог срещу получена сума. А.Р. е задържан за 24 часа в РУ Лом. 

При извършено претърсване в частен дом в село Комощица, общ. Якимово, обитаван от 32-годишната Р.Б., са намерени и иззети множество документи - тетрадка с имена, адреси, дати, изписани отдадени и дължими суми пари, както и разплащателни документи от изипей, мъниграм, преносим компютър и мобилен телефон. Р.Б. е доведена в РУ Лом и разпитана. 

Същия ден полицейските служителита са извършили претърсване и в жилище в с. Василовци, обитавано от  43-годишната Ц.Л., при което са намерени и иззети 4 мобилни телефони със сим-карти. 

По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Лом под наблюдението на Окръжна прокуратура Монтана.  
ОД на МВР Монтана