Новият Видински митрополит Даниил по време на първото му богослужение в крайдунавския град.
Новият Видински митрополит Даниил по време на първото му богослужение в крайдунавския град. / БГНЕС
С тържествен камбанен звън във Видин бе посрещнат новият Видински митрополит Даниил. Стотици видинчани се стекоха на централния градски площад “Бдинци”, сред тях бяха и представители на държавната и общинската власти. Приветствие поднесе кметът на Видин Огнян Ценков, който призова представителите на всички власти да работят заедно, когато трябва да се взимат отговорни решения. Той приветства новия митрополит с думите: „Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да изразя своето дълбоко уважение към Вашия опит и служене на духовното поприще, както и надеждата, че ще бъдете достоен водач на Видинска епархия. С пожелание дните Ви да бъдат изпълнени с мъдрост, нека с любов и търпение насърчавате вярата у миряните от нашата епархия и им давате пример с живота и делата си! Нашият дом Видин е и Ваш дом! Добре дошъл!”.

Албена Георгиева –областен управител, също поздрави митрополит Даниил и пожела трудът му да е в помощ не само на живеещите във видинска епархия, но и на цялото ни отечество.

Празничното посрещане на новия Видински митрополит Даниил.
Фейсбук


В първото си обръщение към жителите на видинска епархия, Видинският митрополит Даниил каза, че ще се постарае да бъде достоен приемник на предшествениците си и ще работи активно и неуморно за напредъка на старопрестолен Видин.В обръщението си към хората, събрали се на площад „Бдинци”, митрополит Даниил каза: „Още в този мой първи ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя, според силите и възможностите си, делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен Видинския митрополитски престол. Да работя всеотдайно и неуморно за духовния, културния и църковния напредък на този красив български град, за неговите прекрасни жители. И вярвам, че всички заедно ще успеем да направим така, че цялата Видинска епархия, до най-отдалеченото нейно кътче, да възкръсне духовно”.

Кметът Огнян Ценков подари на Видинския митрополит Даниил икона на св. Димитър.
Община Видин


След церемонията на площад „Бдинци“ последва литийно шествие към катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, където се състоя интронизацията на митрополит Даниил и първото богослужение в града с негово участие. Кметът Огнян Ценков поздрави владиката, като пожела здраве и дълголетно служение. Той му подари икона на закрилника на града св. Димитър – дело на Александър Пройнов – Апер и книгата „Небесни закрилници на дома” от Румен Манов. По повод въдворяването, Ценков връчи също на митрополит Даниил почетен плакет на Община Видин. Утре в същия храм в 9 ч. ще започне първата му архиерейска света литургия като Видински митрополит.