/ / ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Кр. Кръстев за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. Обвиняемият Кръстев е собственик и управител на дружеството „Т.-73“ ЕООД, което имало сключен договор за добив на дървесина на остров Керкенеза по поречието на река Дунав. По него фирмата се задължавало да извърши сеч, извоз и рампиране до временен склад на маркирана дървесина.

На 19 април 2016 г. на острова заминали няколко работника на „Т.-73“ ЕООД за рязане на дърва на обекта. Сред тях бил и четиридесет и четири годишният Б. Йорданов. По време на работа от дървото, което той започнал да реже с моторна резачка, върху него паднал изсъхнал масивен клон.

Българка от Монтанско ще бъде предадена на съд в Испания за разпространение на наркотици

В резултат на случилото се пострадалият получил тежка черепно-мозъчна травма с многофрагментарно счупване на костите на черепа и контузия на мозъка и гръдна травма, довели до неговата смърт.

В хода на разследването на трудовата злополука били установени редица нарушения от страна работодателя – обвиняемия Кръстев, в това число Закон за здравословни и безопасни условия на труд, Кодекс на труда, Правилник за здравословни и безопасни условия на труд в горите, Наредба за минималните изисквания по безопасни и здравословни условия на труд, както и задължението му по сключения договор за добив на дървесина.

Извършвайки и допускайки нарушения на нормативните правила за безопасна работа, обвиняемият допуснал на работа пострадалия Йорданов като дърворезач с моторна резачка без сключен трудов договор с него.

В качеството си на работодател той не извършил оценка на риска за здравето и безопасността на работниците на обекта, която да обхваща работните процеси. Наред с това не изпълнил задължението си да проведе и документира началния инструктаж по безопасност и здраве на работника, пряко зает в дейност с висок производствен риск, нито извършвал ежедневен такъв.

Рецидивист от Врачанско с поредна присъда за изнасилване

Кръстев не осигурил писмени инструкции относно условията за използване на работно оборудване, допуснал дърворезачът да работи без изискващите се за този вид дейности лични предпазни средства - каска, очила, ръкавици.

За причиняване на смърт, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, обвиняемият Кръстев е предаден на съд.
 
 
 
Апелативна прокуратура София