/ ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Враца, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление - катастрофа със загинал мотоциклетист, съобщиха от обвинението.

Осъдителна присъда за шофьор на тир, причинил катастрофа, при която загина мъж

Около 11:00 часа на 26 април 2019 г., обвиняемият управлявал лек автомобил в посока от Козлодуй за село Долни Цибър. По пътя настигнал мотоциклетист., който след преминаване на технически преглед се движел извън града.

Обвиняемият предприел маневра изпреварване, преминавайки в лявата лента за движение. В същия момент, водачът на мотоциклета намалил скоростта и предприел маневра за извършване завой наляво.

Той употребил спирачки, но не успял да спре автомобила. Последвал удар между двете превозни средства. Въздушните възглавници на колата се отворили и обвиняемият загубил видимост пред себе си. След спирането на колата водачът излязъл и видял човек, лежащ в тревната площ, в близост до пътното платно.

Обвиняемият подал сигнал за станалото произшествие на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място екип, е  констатирал смъртта на мотоциклетиста.

Изправят пред съда мъж за катастрофа с две жертви

От извършената по делото съдебномедицинската експертиза е видно, че пострадалият получил съчетана травма - черепномозъчна, гръдна, фрактура на пищялни кости и частична ампутация на нивото на лявата подбедрица. Непосредствената причина за смъртта му е разкъсвания на гръдната аорта и последвалия кръвоизлив, довел до остра сърдечно-съдова недостатъчност.

Според заключението на автотехническата експертиза, причините за настъпването на пътния инцидент, са действията на водача на лекия автомобил, който управлявал с превишена скорост извън населено място от 131 км/ч., при максимално разрешена от 90 км/ч.

Наред с това, мотоциклетистът предприел маневра „завой наляво“ и навлизане в насрещната лента на платното за движение. Двамата водачи сами са се поставили в невъзможност да предотвратят катастрофата.