Георги Врабче, Светла Дамяновска и Илияна Райкова.
Георги Врабче, Светла Дамяновска и Илияна Райкова. / Младежки дом - Враца
Много творци, приятели и почитатели уважиха премиерата на двете нови книги "Розариум и други хайку" и „Синини върху душата“ на Светла Дамяновска- гл. експерт „Култура и Художествена галерия“ в Община Мездра и дългогодишен председател на Литературен клуб "Христо Ботев" към градското читалище „Просвета-1925“. Творбите бяха представени в Младежки дом - Враца.

Стихосбирките бяха презентирани от директора на културната институция Георги Врабчев и зам.-директора Илияна Райкова.  "Розариум и други хайку" съдържа 111 хайку, организирани в 12 цикъла. Те са събрани от автора в три раздела – "Сезони”, "Смъртта" и "Столица”. Ядрото на поетичния сборник е цикълът "Розариум", който включва 60 хайку.

„Синини върху душата“ съдържа 44 стихотворения и 4 есета, олицетворяващи вътрешната вселена на човека. Творбите пресъздават възможностите на човешката душа да превъзмогне „любовни синини“, „шамари от ежедневието“ и „синини от бича“ на времената, в които живеем.
„Тази книга е тежка, неприятна, на места социална. Обвиняват ме, че е твърде социална и погледът ми върху живота и битието ни е трагичен. За съжаление такъв го виждам“, поясни Светла Дамяновска. Авторът представи рецитал с избрани откъси от двете книги и потопи гостите на премиерата в размисли за любовта, проблемите на ежедневието и бъдещето на България.

Гост на литературната премиера бе и кметът на община Мездра инж. Генади Събков. Той поздрави Светла Дамяновска за великолепните творби:
„Вечерта ни започна цветно, продължи сериозно и малко тъжно. За щастие в нашия забързан и динамичен свят има хора като Светла, които се терзаят с проблемите на обществото, редейки думи и картини. Втората книга не е толкова социална, колкото философска. Аз съм хипнотизиран от нея- от вибрациите на думите, от внушенията, които ни втълпява. Със сигурност ще си отидем по-замислени, отколкото сме предполагали. Хората като теб, Светле, които мислят и се терзаят от ставащото в обществото са едниници. Бъди здрава!, поздрави инж. Събков.
 
Премиерата на „Синини върху душата“ пред мездранската публика ще се състои на 14-ти декември.