Социални жилища с всички удобства във Видин
Социални жилища с всички удобства във Видин / Община Видин

Така звучи обобщено посланието на кмета на Община Видин Герго Гергов, който днес откри нови домове за 280 души, изградени по проект „Съвременни социални жилища в гр. Видин". Той го нарече един от знаковите европейски проекти, разработени изцяло от екипа на общината в мандат 2011-2015 г. и го определи като олицетворение на политиката на общинското ръководство и отношението й към хората.

„Ние ще дадем шанс на 280 социално слаби лица за нормални битови условия, перспектива за работа и подкрепа за интеграция в обществото, така че те да бъдат след кратък период от време достойни граждани" - заяви видинският кмет. Той преряза лентата на новопостроените жилища на официална церемония в ж.к. Гео Милев", като изрази голямото си задоволство от резултатите по проекта и от работата на всички екипи, ангажирани с него. Водосвет на обекта бе извършен от архимандрит Антим, който поднесе поздравите на Видинския митрополит Дометиан за благородното дело и даде висока оценка на Герго Гергов и общината за провежданата целенасочена социална политика в интерес на добруването на хората.

Социални жилища с всички удобства във Видин
netinfo

Изградените по проекта домове са разположени в жилищните комплекси „Гео Милев" и „Строител" и са с големина от 40 до 90 кв.м, обзаведени, снабдени с климатици и оборудвани с всичко необходимо за живеене. „Този висок стандарт, който ще предложим на хората, ще бъде и основен мотив те да бъдат по-ангажирани и по-работещи" - каза Гергов.

Бъдещите обитатели на жилищата ще заплащат за ползването им наем - 1 лв. на кв. м и той по-скоро ще има възпитателен характер, обясни Гергов. Целта е хората да започнат да се трудят и да имат ангажимент към дома си, семейството си и към цялото общество.

Проектът „Съвременни социални жилища в гр. Видин" се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г." и се реализира по Схема за безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение". Той е сред четирите пилотни за страната. Одобреният бюджет от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. е в размер на 3 951 111,58 лв. с ДДС, като няма съфинансиране от страна на общината.

Изградени са четири нови двуетажни жилищни сгради в ж.к. „Гео Милев", направена е реконструкция и вътрешно преустройство на девет съществуващи жилищни сгради в ж.к. „Строител".

Социални жилища с всички удобства във Видин
netinfo

Видинският градоначалник коментира, че негови колеги, работещи по същия проект, при стартирането му са изразили притеснението си заради нетолерантно отношение от страна на гражданите към тези социално слаби групи, които трябва да бъдат настанявани в жилищата, тъй като голяма част са от ромски произход. „Смея да кажа днес, правейки аналогия със ситуацията в Гърмен и други населени места в България, че правилният подход за разрешаване на тези конфликти е именно пътя, по който Община Видин тръгна и ще съм много щастлив да споделям опита, който натрупахме в това отношение".