Символичен протест на ресурсните учители
Символичен протест на ресурсните учители / НАРУ-Враца

Членовете от Враца на Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) ще се включат в обявения за понеделник символичен протест, заради подготвяно закриване на Ресурсните центрове в България. В специално изпратено до Дарик писмо се казва:

В Народното събрание на Република България се обсъжда нов Закон за предучилищното и училищно образование, с който се закриват Ресурсните центрове в България. Те функционират вече 8 години и успешно подпомагат образователната и социална интеграция на  15 000 деца и ученици със специални образователни потребности. Притеснени за образователното и социално включване на децата и учениците със специални нужди членовете на Регионалната секция на НАРУ – Враца подкрепят и се присъединяват към инициативата: „НАРУ е ПРОТЕСТ”.

Управителният съвет на Национална асоциация на ресурсните учители в България (НАРУ) след съгласуване със своите членове, взе следните решения:

1. Стартира инициативата "НАРУ е ПРОТЕСТ", насочена да обедини и събере всички учители и родители, които не са съгласни с предложенията в Законопроекта за предучилищно и училищно образование, свързани с организацията на обучението на децата и учениците със специални образователни потребности. В тази връзка от понеделник - 26 януари 2015 г. всички членове на НАРУ –ресурсни учители, специалисти, родители и други наши съмишленици , в знак на символичен протест, ще носят на реверите си лентичка с надпис:

“Ресурсните центрове – държавни! Да съхраним подкрепата за нашите специални деца!”. Целта е Комисията по образование на 43-то Народно събрание да преразгледа текстовете, касаещи ресурсното подпомагане на децата със специални образователни потребности.
Нашето предложение е: Ресурсните центрове в България да станат регионални специализирани звена към Министерството на образованието и науката.

До това решение се стигна след като Ръководството на Комисията по образование и наука в Народното събрание отказва да изслуша и вземе предвид позицията на асоциацията свързана със запазване на държавния ангажимент и статут на Ресурсните центрове.

Освен това на заседание на Бюджетната комисия на 22.01.2015г. проектът на закон беше остро  разкритикуван от всички политически сили поради липсата на каквато и да била финансова обосновка на проекта, който касае цялото общество.

2. Ще инициира Национална подписка "За запазване Статута на Ресурсните центрове като държавни специализирани звена".

3. Ще се солидаризира с всички действия на граждански протест.

 

4. НАРУ остава в диалогичен режим с всички отговорни институции и организации“, се казва още в писмото на Асоциацията.