Северозападът се присъедини към трансгранична туристическа инициатива ROSEB
Северозападът се присъедини към трансгранична туристическа инициатива ROSEB / Областна администрация - Видин

Областна администрация – Видин участва в среща по трансграничната туристическа инициатива – ROSEB, обединяваща в сътрудничество българските северозападни области  и съседните румънски и сръбски региони. Това стана на 8 ноември 2016 г. в сръбския град Кладово, където заместник областният управител на Видин Елка Георгиева подписа меморандум за партньорство между регионите Мехединци, Долж и Олт (Югозападна Румъния), Бор и Зайчар (Източна Сърбия), Враца, Монтана и Видин (Северозападна България).

От област Видин подписите си под меморандума сложиха също заместник-кметът на община Белоградчик Росен Младенов и председателят на УС на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Северозападът се присъедини към трансгранична туристическа инициатива ROSEB
netinfo

Домакин на церемонията бе кметът на Кладово Радослав Чучуланович. На събитието присъства българският консул в Белград Детелин Димитров, който поднесе приветствие към участниците.

ROSEB е инициатива, целяща да разшири интелигентното, включващо и устойчиво социално-икономическо развитие чрез подобряване на туризма и устойчивото използване на природното и културно наследство на трансграничния регион. Сключеният меморандум дава възможност инициативата ROSEB да се разгърне в мрежа, в рамките на която ще се приоритизират, планират и осъществяват съвместни туристически дейности и проекти на граждани, фирми и партньори от граничните области.

 

В мотивите на меморандума се посочва, че туризмът е общ приоритет за развитието на трите гранични региона, които от своя страна са мостове на сътрудничеството и имат ключова роля в процеса на европейската интеграция. Документът се основава още на стратегическата политическа рамка на ЕВРОПА 2020 – Стратегията на ЕС за растеж и заетост, и на Европейската стратегия за Дунавския регион (EUSDR).

Северозападът се присъедини към трансгранична туристическа инициатива ROSEB
netinfo