Нова техника ще получат Спешният център, пожарната и Общината
Нова техника ще получат Спешният център, пожарната и Общината / Дарик Враца - архив

С нова и модерна техника ще бъдат оборудвани Община Враца, Центъра за спешна помощ във Враца и Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Това ще стане с реализирането на съвместен проект между Областна администрация – Враца и Окръжен съвет Долж-Румъния. Целта му е подобряване на управлението на риска в трансграничната зона.

В рамките на проекта областната администрация във Враца ще подари на местната противопожарна служба репатриращ автомобил за катастрофирали тежкотоварни автомобили и спасителен технически автомобил - лодка с транспортен колесар. Община Враца ще получи снегопочистващ автомобил с разпръскващ модул.

Ценна техника е предвидена и за Центъра за спешна помощ във Враца. Това са многофункционален апарат за ЕКГ, дефибрилация и мониторинг на спешен пациент с възможност за пренос на всички жизнени параметри в реално време, транспортни респиратори за командна и асистирана вентилация с кислородни бутилки за санитарни автомобили, линейки с ковьози за транспортиране на новородени, както и специализиран автомобил за транспортиране на кръвни продукти и човешки органи за трансплантация.

Планираният бюджет на проекта е 6 млн. евро, като 3 млн. евро от тях са средствата, предвидени за изпълнението на проекта от страна на Областна администрация - Враца. Периодът за изпълнение е 36 месеца.