Пресконференцията
Пресконференцията / Десислава Крумова
Протестно автошествие организират в неделя от гражданско обединение „Единни за промяна“, като искането е да бъдат назовани представителите на властта, забавили с бездействието си строителството на участъка от пътя Видин-Монтана. На пресконференция по същия повод днес председателят на Гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова попита:

„Кой ще поеме отговорност за това, че резултатът от желанието на видинските граждани и на българското правителство, изразен с решение, е нулев…“ . Кирова напомни, че на срещата си с премиера миналата година,  са поели ангажимент като представители на гражданско обединение да бъдат фактора, който ще напомня на институциите за поетите ангажименти. Тя беше категорична, че са изпълнили ангажимента си, отправяйки всяка седмица писма и запитвания за достъп до обществена информация до институциите, ангажирани с изпълнението на проекта с въпроси, свързани със  забавянето му.

„Оказа се, че забавянето на процедурите се дължи на една много интересна кореспонденция между община Видин и АПИ, в която е включено и Министерство на регионалното развитие и благоустройството…“,  коментира Кирова, цитирайки изходящи номера на писма от АПИ към кмета на община Видин, в което писмо Агенцията учтиво приканва видинския градоначалник предвид важността на проекта да придвижи процедурите. Кирова  обръща внимание на последвалите отговори на община Видин, в които се твърди, че не е в компетенциите на общината да измени общия устройствен план.

„Кой закон и кой член бихте нарушили г-н Ценков, ако си бяхте свършили работата и бяхте изменили общия устройствен план на Видин?!“-пита Росица Кирова. В резултат на цялата кореспонденция до момента вчера бяхме поканени на среща, на която аз бях уверена от Министър-председателя, че той е предприел всички необходими мерки, за да бъде придвижван проектът в срок. Той направи справка със съответните администрации, включително проведе и разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който се оказа, че е във Видин и получи отговор, че има забавяне поради правен казус…Аз не съм юрист, но отговорно заявявам, че правен казус няма – има незаинтересованост да се свърши работа.

Ние бяхме уверени, че процедурите максимално ще се ускорят. Това, което ни притеснява обаче е, че 2018г. мина и процедурите за изпълнител, трябваше до са приключили до края на 2018г, а не както ще се случи до края на 2019г. Получихме уверение от Министър-председателя, че виновните за незаинтересоваността и за тупането на топката между институциите ще бъдат наказани! Защото на нас като граждани ни е много трудно да убедим своите съграждани във Видин, че това забавяне, което се е получило не е наредено директно от Министерски съвет и от Министър-председателя“, уточни пред журналисти Росица Кирова.

На пресконференцията присъстваха и Красимир Михайлов, Емил Трифонов, Милен Милчев, Вартан Папикян и много други представители на гражданското движение.