Разкрит е канал за антични предмети
Разкрит е канал за антични предмети / netinfo

Канал за антични предмети е разкрит от служители на ГДБОП-НСП и колегите им от Пазарджик, Враца, Видин, Монтана и Русе. По информация на шефът на Дирекцията комисар Кирил Георгиев оперативните действия са започнали в Пазарджик и са продължили три месеца.

В хода на процесуално-следствените действия са извършени 25 претърсвания, 8 от адресите са на територията на Пазарджик, 4 - във Видин, по 2 – във Враца и Монтана и 1 в Русе. Иззети са над 15 000 антични монети, над 400 метални, керамични и стъклени съдове – с различно предназначение. Открити са голямо количество фрагменти от мраморни оброчни плочи, капители от колони и статуарни композиции, антични мечове, ножове, върхове на стрели и копия, апликации от конски амуниции, детайли от бойни колесници, огромно количество антични бижута – фибули, обеци, пръстени, мъниста, геми, торкви и апликации и декоративни елементи от украса на античен храм. Общата стойност на намерените антични предмети възлиза на десетки милиона лева, предстои установяването на произхода им.


На два от адресите, в Русе и в с. Арчар, Видинско, са установени лаборатории за почистване на античните предмети. В организатора на групата са намерени и иззети над 431 000 щатски долара и над 15 000 евро, които били внесени нелегално в България и са с неустановен произход. Организаторът е бил на най-високо ниво, кооридинирал е цялата работа на канала, действията на съучастниците му в петте области, както и износа на античните предмети в страни от Западна Европа и САЩ, твърдят от полицията.


На него и трима негови съучастници мярката за задържане под стража е удължена на 72 часа, останалите членове на групата са били задържани за 24 часа. По данни на главния секретар на МВР работата по случая ще продължи заедно с европейските партньорски служби.