Промени в правилата за самоосигуряващи се
Промени в правилата за самоосигуряващи се / DarikNews.bg

От тази година здравноосигурителните права на лицата, които внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка се прекъсват, ако не са внесли повече от три вноски за период от 36 месеца назад, информират от НАП. Досега този период беше 12 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Хората, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се (трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

От НАП напомнят, че самоосигуряващите се лица имат задължение да подават и две много важни осигурителни декларации - образец 1, която се подава ежемесечно и декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на данъчната декларация - 30 април.

Санкцията за неподаване на осигурителни декларации в срок са глоба от 50 до 500 лв. за всеки отделен случай, а при повторно нарушение глобата е от 500 до 2000 лв.

От 1 януари 2010 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица се повиши - от 260 лв. на 420 лв на месец, а за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители повишението е от 130 лв. на 240 лв. Освен това през 2009 г. имаше облекчение за земеделските и тютюнопроизводителите, които извършват единствено земеделска дейност, да се осигуряват на 65 лв. От 2010 г. тази възможност отпада. Отпадна и възможността регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които извършват единствено земеделска дейност и се осигуряват само във фонд „Пенсии" на ДОО да внасят дължимите осигурителни вноски до 31 март на годината, следваща годината, за която се отнасят.

Самоосигуряващите се лица, които упражняват трудова дейност задължително се осигуряват във фонд „Пенсии" и  могат да изберат да се осигуряват и за фонд "Общо заболяване и майчинство".

Най-важната промяна тази година в сравнение с 2009 г. е намаляване на вноската към фонд „Пенсии". За родените преди 31 декември 1959 тя е 16% от дохода, докато през 2009 г. тя беше 18%. За родените след 1960 г. ставката през 2010г. е понижена от 13 на 11%.

От тази година всички самоосигуряващи се лица плащат своите данъци и осигурителни вноски в компетентната териториална дирекция на НАП по постоянен адрес на самоосигуряващото се лице.