/ dariknews.archive
Вече има два смъртни случая.
Препълни се отделението във Враца за болни с белодробни усложнения
100379
Препълни се отделението във Враца за болни с белодробни усложнения
  • Препълни се отделението във Враца за болни с белодробни усложнения
На 100 % запълнено пневмологичното отделението, в което се лекуват болни с усложнения от вирусни инфекции от Врачанско, каза за Дарик директорът на Специализирана болница за активно лечение на фтизиатрични заболявания д-р Костадин Шахов.

Увеличават легловата база на болницата в Смолян, заради многото болни от грип

Въпреки, че в областта все още няма обявена грипна епидемия всекидневно в болницата идват по 10-12 човека с пневмонии и други белодробни усложнения. Специализираната болница е единственото място, в което могат да се приемат тези болни.

„Въпреки запълненото отделение сме създали организация и болни не се връщат. Ако болният е от селата се приема веднага, на останалите от града започваме амбулаторно лечение, те идват за манипулации при нас за ден – два, докато се освободи легло и също се приемат“, обясни д-р Шахов.

Заради грипа: Трима починаха от съдови усложнения, други трима - на вентилация в интензивното

В момента в отделението, което е с капацитет 60 легла, няма болни в критично състояние, но за последния месец има два смъртни случая на хора в активна възраст, починали след усложнения от вирусна инфекция. Дали са били болни от грипен вирус не може да се каже, тъй като такива изследвания не са правени.

Д-р Шахов призова хората да не се самолекуват и още при първи симптоми да се търси лекар, не зависимо дали имат кашлица, хрема, или билки в гърлото.