Изнесен щанд на ОИЦ - Враца в града.
Изнесен щанд на ОИЦ - Враца в града. / netinfo
Екипът на Областния информационен център - Враца продължава със серията от информационни срещи на открито. С мобилен щанд в началото на седмицата граждани на двете общини Бяла Слатина и Борован имаха възможността да се информират за актуални възможности, които предоставят оперативните програми. Щандът бе посетен и от представители на местните администрации и на бизнеса, и от земеделски производители.

Най-голям интерес за посетителите на щанда предизвика Програмата за развитие на селските райони, с подмярка 6.4, която се очаква да бъде отворена през последното тримесечие на 2017 година. Мярката е насочена към развитие на услугите за граждани в малките населени места, където бъдещите бенефициенти могат да развиват дейности извън сферата на селското стопанство.

Представителите на общинската администрация обмениха опит и знания за предстоящата процедура по Оперативна програма “Околна среда”. Те се интересуваха от процедурата „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях“ (вкл. по републиканска пътна мрежа). Целите на процедурата са проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности в свлачищни райони за опазване живота и здравето на населението, инфраструктурата и околната среда и предотвратяване на риска от свлачищни процеси. Мерките предвиждат изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи за мониторинг на свлачищните процеси за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората.

Екипът на центъра ще посети и останалите общини от област Враца, където може да задавате своите въпроси към експерти на мобилния щанд по следния график:

17.05.2017 г.
- Роман – пред Община Роман в 10.00 ч.
- Мездра – пред Община Мездра в 13.00 ч.
 
18.05.2017 г.
- с. Хайредин – пред читалище „Просвета 1909 г.“ в 10.00 часа
- Мизия – пред Община Мизия в 14.00 ч.