Потребителската такса става 2.70 лв
Потребителската такса става 2.70 лв / снимка: Дарик - Враца

Променя се размерът на потребителската такса, която здравноосигурените лица заплащат при посещение при личния лекар, лекаря по дентална медицина или в лечебните заведения за болнична помощ. От 1 септември 2011 г. с Постановление на Министерски съвет се увеличава минимална работна заплата /МРЗ/ за страната на 270 лв. като същевременно нараства и потребителската такса. Съгласно Закона за здравното осигуряване тя е 1% от МРЗ или в размер на 2,70 лв. 

За всеки ден болнично лечение пациентите ще заплащат по 2% от минималната работна заплата - т.е. по 5,40 лева, но за не повече от 10 дни годишно.

Освободени от потребителска такса ще останат както и досега пациентите, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност, лица с определени хронични заболявания, определени по списък към Националния рамков договор за 2011 г., пациенти с онкологични заболявания, бременни и родилки до 45 дни след раждането, непълнолетни и неработещи членове на семейството; пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в социални домове; медицински специалисти.

Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се заплаща за оказана медицинска или дентална помощ. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.

Съгласно Националния рамков договор за 2011 г., за едно посещение в медико-диагностичната лаборатория за вземане на биологичен материал се заплаща цена, определена от изпълнителя.  От заплащане за вземане на биологичен материал се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални грижи.

Лекарите и лекарите по дентална медицина трябва да обяват на видно място пред кабинетите си списъците с освободените от заплащане на потребителска такса лица. При всяко съмнение за неправомерно платена сума на лекаря засегнатите лица имат право срещу издаден касов бон за извършеното плащане да подадат жалба в РЗОК-Враца.