/ Sofia Photo Agency, архив
Бившият кмет на община Видин Румен Видов е осъден на шест години „лишаване от свобода“ при строг режим. Това е третата, последна присъда срещу него, съобщи председателят на Окръжен съд Монтана Милена Бранкова   Румен Видов е осъден за това, че като кмет е присвоил пари от бюджета на община Видин в размер на 4 800 000 лева.

За улесняване на това присвояване е извършил и длъжностно престъпление  в периода от юли до октомври 2011 година. Не е извършил инвентаризация на задълженията на общината и не е установил  контрол на втори подпис по плащанията от бюджета. Нарушил е служебните си задължения като не  е организирал изпълнението на бюджета.

Освен това бившият кмет на Видин е превишил правата си като е сключил спогодби с три охранителни фирми, собственост на едно и също лице. По този начин е дал възможност собственика на фирмите да получи  облага в размер на 4 800 000 лева.

При встъпването си в длъжност като кмет Румен Видов е заварил куп договори, сключени с охранителни фирми от предшественика му Иван Ценов. Община Видин в този период е изпаднала в тежка финансова криза и е имала  много неразплатени задължения към най-различни доставчици.

Кметът Видов е опитал  да уреди  взаимоотношенията и въведе някакъв ред за частично плащане. Единият от големите кредитори на общината обаче е провел съдебно производство и се е сдобил с изпълнителен лист в резултат на който е наложен запор на банковите сметките  на общината.

Останалите кредитори са се уплашили, че за тях пари няма да има и са поискали да бъдат сключени извънсъдебни спогодби с кмета. Грешката му е в това, че не е имал екземпляр от договорите и се е предоверил на собствениците на фирмите.

Опитал се е да направи рекапитулация на задълженията по техните екземпляри от договор. Това е основното и най-същественото нарушение на изискванията за инвентаризация на задълженията по Закона за счетоводството.

Окръжен съд-Монтана е постановил присъди по още две дела срещу Румен Видов като кмет на Видин, които се обжалват пред по-горни инстанции.  Нито една от присъдите още не е влязла в сила, уточни съдия Бранкова.