Врачански митрополит Григорий
Врачански митрополит Григорий / Врачанска митрополия
"Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав".

Светата ни Църква през светлата и радостна нощ на славното Възкресение Христово победоносно възклицава: „Всичко се изпълни със светлина, небето, и земята и преизподнята”. Извор на тази неизразима светлина е възкръсналият от мъртвите Господ Иисус Христос. Тя извира от Неговия Животворящ гроб и озарява цялото творение, „видимия и невидим свят” дори и самата „преизподня”. Със Своята смърт Господ Иисус Христос „победи смъртта”, разби адовите врати и унищожи властта на мъчителя. Чрез Христовото възкресение кръстът, който бе най-ужасното и позорно нещо от всичко, което човек може да изпита през живота си, засия със светлината на неувяхващата слава.

Празникът на Пасхата е призив и покана към всички ни, да погледнем към изгрева на тайнствения и незалязващ ден на Царството на Светлината. В богослуженията на светата ни Църква, възкръсналият Христос присъства реално и е жив, постоянно е сред нас. В страшното тайнство на божествената литургия, която се извършва на всяка света трапеза, казва св. Йоан Златоуст, идва Сам Христос, принася Се в Жертва и Възкръсва заради човека. Така ни се отдава възможността, по съвест, истински и съзнателно да участваме в тайнствения живот на св. Църква. Да се възродим в светлината на благодатта на Светия Дух, Който ни изпрати възкръсналия от мъртвите Христос, за да ни ръководи в истинския живот и доведе до нашето предназначение – Царството Небесно.

Вяра, любов и надежда изпълват душите ни. Възкръсналият Господ Иисус Христос ни призовава: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя” (Мат. 11:28). Той желае да облекчи тежестта на нашето ежедневие, но предоставя избора да приемем тази покана на нашата свободна воля. Очаква нашето обръщане, нашето преминаване от смърт към живот и от земята на небесата, но решителната крачка трябва да направим ние самите. Казва ни: „всички вие братя сте” (Мат. 23:8), дава ни пасхалната заповед да възстановим отношенията си с всички, „един другиго да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат да кажем: братя! и всичко да им простим, заради възкресението”,  но оставя изпълнението й в нашите ръце.

В тези спасителни дни, озарени от сияйната светлина на пасхалната радост, отечески поздравявам всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри, с всерадостния празник Възкресение Христово, който е празник на празниците и тържество на тържествата. Радвайки се заедно с вас във Възкръсналия Христос, Извършителя на нашето спасение, молитвено ви пожелавам винаги в сърцата ви да сияе незалязващата благодатна светлина, изгряла от гроба Господен, и всесърдечно ви поздравявам с неизменния и вечно радостен пасхален поздрав:
„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”
„ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ!”

С пасхално благословение,
 † ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ