Митрополит Григорий и Мая Манолова пред храма "Св. Николай", където бяха раздадени пакетите.
Митрополит Григорий и Мая Манолова пред храма "Св. Николай", където бяха раздадени пакетите. / Дарик Враца
Днес, на Лазарова събота, във Враца се проведе благотворителна кампания за най-бедните жители на епархията. Инициативата е съвместна между омбудсмана Мая Манолова и врачанска митрополия. Денят започна с архиерейска света литургия, отслужена от врачанския митрополит Григорий в храма „Свети Николай“. На богослужението, заедно с миряните, присъства и Мая Манолова. В словото си, в края на светата литургия, митрополит Григорий, й благодари за благородния жест към врачани. „Особено радостен съм, че днес сред нас е госпожа Манолова, която за втора поредна година стартира своята кампания „Великден за всеки“. Тази кампания е в изпълнение на първата Божия заповед, която всъщност съдържа целия Божи закон – „Възлюби Господа, Твоя Бог и възлюби ближния си като себе си“. Макар и с малко, но тя ще подпомогне най-нуждаещите се хора, ще донесе радост в сърцата им в очакване на най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Това е едно дело на любов към ближния, дело на милосърдие, на състрадание, което наистина е дело на изпълнение на Божия закон“ – каза митрополит Григорий.

Мая Манолова
Дарик Враца


„Заедно с Българския червен кръст и с институциите, които са в обществения съвет разпределихме първите събрани средства в кампанията „Великден за всеки“. Те са 320 000 лева и ще стигнат във вид на ваучери за храна до 16 000 пенсионери. Тези ваучери ще бъдат в пощенските станции още в четвъртъка преди Великден. А пакетите с хранителни продукти, които раздаваме днес във Враца, са от кампанията „Купи – дари“ – коментира Мая Манолова. Днес във Враца, с помощта на доброволци от БЧК,  бяха раздадени 350 пакета с хранителни продукти.

Набирането на парични средства в кампанията „Великден за всеки“ продължава. Следващите суми, които бъдат събрани, ще се разпределят за други пенсионери за Гергьовден.

Повече по темата очаквайте в понеделник след 10 ч. в програмата „Дарик Северозапад“.