/ БГНЕС, архив
Предстои отстраняване на техническа неизправност в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщават от атомната централа. Възможно е да се стигне до временно спиране на работата на блока за кратко. Ако се наложи такова спиране, то ще бъде планирано и ще бъде обявено предварително, уточниха от централата за DarikNews.bg. 

"В процеса на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор", съощвата от АЕЦ "Козлодуй". 

След аварията: Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново работи

Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. При достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска. Количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите ограничения.

Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Дейностите по отстраняване на пропуска няма да доведат до промяна в радиационната обстановка на територията на атомната централа.

На 29 октомври 2022 г. в 21 ч. шести енергоблок бе изключен от електроенергийната система на страната, съобщиха тогава на сайта на атомната централа. Причината бе технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. В 17:21 часа на 5 ноември шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе включен в енергийната система на страната.