Отново протест на врачанските земеделци
Отново протест на врачанските земеделци / netinfo

Зърнопроизводители от Врачанско ще блокират днес пътя към ферибота в с.Борован от 9, 30 до 11, 30 часа. Протестите на земеделците са насочени срещу правителството, което не взема мерки за овладяване на кризата в отрасъла, предизвикана от небивалото засушаване.

Сред исканията на производителите са: единните плащания на площ и национланите плащания да започнат незабавно след приключване на идентификацията и след изтичане на 25-дневния срок за промени, за да може да се осигури финансов ресурс за есенната сеитба, размерът на националното съфинасиране на декар засята площ от есенници да бъде адекватен на размера на загубите, претърпени до момента.

Вчера зърнопроизводителите спряха движението по пътя към ферибот Оряхово в близост до Враца за половин час. Те приеха Декларация, която ще бъде изпратена до Президента, Премиера, председателя на Народното събрание и до няколко министерства. В нея се настоява за нова държавна политика в земеделието.

Хората очакват и част от средставата, предвидени за покриване на щети при Бедствия и аварии, да бъдат пренасочени към щетите, предизвикани от засушаването.