Откриха паметна плоча в чест на 15-ти пехотен ломски полк
Откриха паметна плоча в чест на 15-ти пехотен ломски полк / Любомир Веселинов

Паметна плоча по повод на 100-годишнината от Балканската война бе открита в Белоградчик. плочата се намира на сградата на бившия офицерски клуб. Плочата е предоставена безвъзмездно от Националния съюз „Единение".

Дейно участие в епичните боеве в Балканските войни, а по-късно и в Първата световна война взема, и 15-ти пехотен ломски полк, който в продължение на 50 години е дислоциран в Белоградчик  - от края на ХІХ-ти до средата на ХХ-ти век. Сградата в центъра на града е построена през 1894г. и в нея се е помещавал офицерския клуб на полка. Тук от 1894 до 1896 година са служили и дейците на ВМРО - Борис Сарафов и Христо Чернопеев.

Слово за бойния път на ХV-ти пехотен ломски полк, за неговите героични сражения и победи изнесе подполковник от запаса Милчо Манолов - председател на организациите на ветераните от войните и тази на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Откриването на плочата бе придружено с пушечен салют от бойците от клуб „Бдинци".

Гости на тържеството бяха Антон Трифонов - зам.-кмет на община Белоградчик, Михаил Михайлов - директор на историческия музей в града, полковникът от запаса Георги Маринов - председател на Национален съюз „Единение" и личният състав на патриотичен клуб „Бдинци" - Видин, с командир Димчо Георгиев.