В летните горещини често търсим спасение и е прохлада в планината. Нещастието с 38-годишния мъж, който загина във Врачанския Балкан ни обче ни дава основание да се поинтересуваме къде всъщност могат да дебнат опасности и как можем да се предпазим от тях, съветва NOVA.

Невестина пропаст е позната много отдавна. За съжаление тя има една печална слава с 1-2 изваждания на трупове от там”, каза планинският спасител Стойно Арабаджиев. 

Последният случай беше през тази седмица. 38-годишен мъж загина, падайки в нея от 85 метра височина. Заради специфичната карстова структура на Врачанския Балкан в него има стотици такива отвесни пещери като Невестина пропаст.

Мъж загина след падане в 85-метрова пропаст във Врачанския Балкан

Попадайки на някоя от тях човек също може да пострада. Тяхна жертва може да стане всеки невнимателен турист, който не е добре запознат с района.
“Лошото е, че няма откъде да се получи много информация колко са и къде са”, казва Мариян Иванов - Маркас. Той съветва туристите да не любопитстват, а да бъдат внимателни. 

“Трябва да знаеш къде си тръгнал, какво да очакваш и ако недай си Боже нещо стане, как да се измъкнеш от това. Трябва да имаш авариен план за оттегляне” , каза Стойно Арабаджиев.

Другите хора, които могат да пострадат са търсачите на скрити съкровища, които обикалят заради митове и легенди за скрити в пещерите несметни богатства. Най-опасното е това, че повечето отвесни скали и пещери не може да бъдат забелязани от неопитния човек особено на слизане. Най-често те не са обезопасени, нито обозначени, а се намират до пътеки, защото пещерните клубове ги посещават.

Затова за всеки, който не познава добре Балкана е препоръчително да го разглежда с опитен водач.
NOVA