/ ThinkStock/Getty Images
„Пътят към дома“ е темата на четвърто издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, съобщиха организаторите EspressoNews.  И тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него.

Ботеви дни 2019 стартират на 24 май с триизмерно лазерно шоу

Към учениците от досегашните седем общини - Божурище, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница, в „Работилница за репортери 2019  - Пътят към дома ще могат да се присъединят и учениците от 9 до 12 клас в общините -  Ботевград, Банкя, Мездра, Благоевград.

Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, могат да се запишат до 15 март (включително) като попълнят регистрационна форма http://espressonews.bg/. Всички участници, отговарящи на условията за участие в проекта, ще бъдат добавени в специално създадена Фейсбук група "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома", където ще получават седмичните предизвикателства, теоретично представяне, както и указания как да се справят със задачите.

Официалният старт на  конкурса-обучение ще бъде даден на 18 март с първата журналистическа задача, която ще получат учениците. В рамките на шест седмици те ще усвояват тънкостите на журналистическата професия под вещото менторство на екипа на регионалния новинарски портал и утвърдени журналисти, сред които Миролюба Бенатова, Емил Спахийски и Доника Ризова.

Ученици от СУ „Козма Тричков“ Враца: „Любовта е навсякъде и във всичко“

Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава по тяхното ръководство. Учениците ще получават обратна връзка, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа. Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала espressonews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория. Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от водещи журналисти в национални медии и университетски преподаватели.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. Тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.
В първите три издания на журналистическия конкурс-обучение са  се включили общо над 200 деца, които са създали повече от 600 материала от различни жанрове, съобщават още организаторите.

Титлата „Репортер на EspressoNews“ гордо носят: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“.

Най-добрите участници в проекта са получили и редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, Тв Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др. И през тази година, най-изявените единадесето- и дванадесетокласници, сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

„Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.
EspressoNews