Нови два проект спечели община Лом
Нови два проект спечели община Лом / Дарик Враца

 Два проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" спечели Община Лом - Център за настаняване от семеен тим „За по-щастливо детство" и „Грижа за нашите деца и родители".

Проектът „За по-щастливо детство" предвижда извеждането на 10 деца от Дом „Милосърдие". Той е на стойност 226 236 лв. Дневният център за деца ще се помещава в ЦДГ №13. След ремонт децата ще бъдат настанени в новия си дом в условия, близки до семейните. За тях  ще се грижи екип от 10 специалисти - социални работници, педагози, психолог, помощник-възпитатели, хигиенист и огняр. Обучението на децата предвижда арт-терапия, занимание в клубове по итнереси, участие в спортни игри, екскурзии, летни лагери.

След приключване на едногодишния срок на проекта, общината ще кандидатства за продължаване работата на Дневния център „За по-щастливо детство" като делегирана от държавата дейност. Това е втория спечелен проект от общината, насочен към осигуряването на условия за възпитание и отглеждане на деца, близки до семейните. Първият дневен център "Нов дом - нов шанс" бе изграден в Лом през 2009 г. със 119 000 евро от програмата ФАР и съфинансиран от Община Лом. В него бяха настанени седем момичета и момчета от приюта "Милосърдие". Децата живеят в условия близки до семейните - в собствени стаи, под грижите на възпитател, психолог и социални работници.

40 души домашни помощници ще назначи Община Лом по проекта „Грижа за нашите деца и родители". Проектът се финансира по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" и е на стойност 189 925 лв. В продължение на една година домашните помощници ще се грижат за самотноживеещи възрастни хора и деца с трайни увреждания. Подобряване качеството на живот на 90 възрастни и 10 деца е главната цел на проекта. Хората да се чувстват сигурни в ежедневието си и да се избегне настаняването им в социални институции, са също цели на проекта „Грижа за нашите деца и родители".

30 домашни помошници ще се грижат за по трима самотноживеещи възрастни на 8-часов работен ден. Те ще отговарят за прехраната, личната и битовата хигиена, социалните и здравните контакти. За отглеждане на децата с трайни увреждания ще бъдат ангажирани 10 майки, които ще се трудят на 4-часов работен ден и така ще имат възможност да се реализират и на трудовия пазар.

Хората, за които ще се грижат домашните помощници, ще плащат символична такса за ползване на услугата, както предвиждат условията на програмата. Заплащането ще се определя на база размера на пенсиите и трудовите доходи. Желащите да ползват услугата „домашен помощник" трябва да подадат молба до кмета на общината. Домашните помощници ще има не само в Лом, но и в селата от общината, в зависимост от заявките, предвижда още проектът „Грижа за нашите деца и родители".