бракониерски мрежи
бракониерски мрежи / ИАРА
Парламентът прие на първо четене по-високи глоби и затвор за бракониери. Те бяха предложени от народният представител от Врачанско Красимир Богданов и парламентарната група на „Обединени патриоти“ с промени в Наказателния кодекс. Измененията бяха приети с 93 гласа за, 7 депутати бяха против, а 28 се въздържаха.

До момента законът не засягаше опитите за извършване на престъпление. Промените предвиждат, санкции да се налагат на всеки, който лови незаконно риба - дори да не е констатиран улов.

Бракониер се опита да се скрие от полицията

Това не се отнася за любителски риболов, а за случаите на използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества и новото предложение – всякакъв вид мрежи. До момента, рибоопазващите организации и ИАРА са заловили повече от 60 км. мрежи на бракониери. Проектът предвижда при такива нарушения да бъде налагана глоба от 200 до 1000 лв.

В момента долният праг е 100 лева. При повторно престъпление в проекта е разписано лишаване от свобода до две години (досега една) и глоба от 500 до 2000 лв.

Патриотите предлагат да отпаднат т.н. маловажни случаи, тъй като при използване на горепосочените средства не може да се говори за любителски риболов, а за тежко престъпление.

Неизвестни оставиха врачански камиони с незаконно добити дърва в чужд имот

„Надявам се между първо и второ четене да изчистим текстовете, които по някакъв начин са спорни за колегите от останалите парламентарни групи и да имаме един Наказателен кодекс, който наистина да даде възможност рибата и другите водни обитатели да бъдат защитени и същевременно правата на тези, близо 400 хил. риболовци, които законно си плащат таксите, билетите и съответните задължения към държавата да бъдат гарантирани и да могат да ловят риба по законен начин“, обясни още Богданов.